Manifestation på Internationella kvinnodagen

Manifestation på Internationella kvinnodagen

Fyra aktörer gör gemensam sak

ALE. Skiljer sig äldrevården och pensionerna mellan kvinnor och män, hur lär vi ut jämlikhet i skolorna, hur kommer det sig att så många kvinnor fortsatt dör i våld i nära relationer, varför anställs kvinnor på lägre lön än män fast det är samma rekrytering och samma företag? – Ja de här frågorna diskuterades flitigt i ett styrelserum i måndags, berättar Lena Orstadius (S) angående firandet av den Internationella kvinnodagen 8 mars.
1977 antog av FN en resolution om ett allmänt firande av Internationella kvinnodagen och att detta skulle infalla den 8 mars. Kvinnokonventionen antogs två år senare och kampen är fortfarande lika aktuell. Så av kvinnogrupper och föreningar runt om i hela världen firas oavsett politiskt bakgrund, etnicitet, kulturell, språklig eller ekonomiska olikheter av kvinnor och män den internationella kvinnodagen. 8 mars belyser på världens alla kontinenter och på ett mångfacetterat sätt vikten av att fortsätta att belysa kampen för rättvisa, frihet och utveckling.
För att ytterligare uppmärksamma vikten av att agera tillsammans för kvinnors rättigheter går flera aktörer samman i ett gemensamt firande. I Ale är det Socialdemokraterna, Folkets Hus, ABF och Kommunal Väst som gör gemensam sak.
– Fokus med kvällen är att belysa det faktum att kvinnor fortsatt inte är jämlika och vi bjuder in till en kväll för att uppmärksamma internationella kvinnodagen från flera olika vinklar säger Niklas Ulfheden (S).
Christine Marttila förklarar att det föddes som en idé från det fackligt-politiska utskottet om en ljusmanifestation kring mäns våld mot kvinnor.
– Jag kontaktade Marita Holmgren på Folkets hus och då visade det sig att Folkets Hus föreningen hade planerat en Sverigepremiär av Nasrin-filmen just den 8 mars så vi slog våra påsar ihop, flikar Lena Orstadius in.
– Vi hoppas så klart att både män och kvinnor unga som gamla dyker upp och tar del av programmet, säger Johnny Sundling, ordförande för Socialdemokraterna i Ale.
Kvällen inleds med mingel i foajen som efterföljs av en föreläsning av Ulrika Vinblad vice ordförande i Kommunal väst där besökarna kommer få höra Ulrika visa på hur ojämställda villkoren är för kvinnor i arbetslivet samt hur arbetsmiljö i många samhällsnyttiga yrken och även i samhället i stort fortfarande missgynnar i kvinnodominerade yrken.
Det kommer hållas en ljusmanifestation för att tydliggöra antalet kvinnor som faktiskt mist livet i våld i nära relationer under det gångna året.
Kvällen avslutas med biovisning om den fantastiska människorättskämpen Nasrin filmad av Oscarsvinnande Olivia Colma. Den iranska advokaten som 2018 dömdes till 148 piskrapp och 38 år i fängelse.
– Så glöm absolut inte att boka biljetter till den, säger Marita Holmberg. Ni kommer bli överraskade kring priset.
– Vi har skickat ut mail med fråga om deltagande till flera föreningar och hoppas såklart på stor uppslutning både till minglet och till ljusmanifestationen, förklarar Anette Håkansson (S).