En enormt inspirerande skola

NOL. Riksdagsledamot Aylin Fazelian (S) hälsade på i Ale och gjorde bland annat ett besök på Ale gymnasiums individuella program i Nol. Här läser eleverna in de grundskoleämnen som hen saknar godkända betyg i och hela eller delar av gymnasieskolans kurser. – Det var enormt inspirerande att se hur fina resultat man når genom att erbjuda flexibla utbildningar efter varje individs behov, säger hon.
På IM yrkesutgång i Nol anpassas studiegången för att eleverna ska ges möjligheten att läsa in de kurser som saknas för att komma in på ett yrkesprogram. Resultatet har varit gott. I fredags fick skolan besök av Socialdemokraterna i Ale som hade med sig Aylin Fazelian som precis avklarat sin första mandatperiod i Sveriges riksdag.
– Det var ett fantastiskt besök, särskilt skolans och lärarnas inställning att till varje pris försöka ta tillvara på den potential som varje individ har. De vågar tänka utanför ramarna och har viljan att gå ett steg längre än man normalt sett gör, menar Aylin Fazelian.
I Nol erbjuder Ale gymnasium numera en bygg- och industriutbildning.
– Jag blev personligen berörd över att höra hur de faktiskt lyckas motivera en elevgrupp som skolan har misslyckats med under grundskolan. Deras skoltid har till stor del präglats av känslan av misslyckande. Här får de möjligheten att lyckas och bygga en självkänsla och ta de första stegen ut i ett arbete och därmed in i samhällsgemenskapen. Det är ett fantastiskt arbete som sker här i Nol, säger Utbildningsnämndens vice ordförande i Ale,
Johnny Sundling (S).
Lärarna beskriver elever som knappt kommer till skolan när de går på högstadiet och sedan fortsätter detta negativa även när de börjar på det vanliga IM-gymnasium.
– Vändningen kommer på bygg- och industriutbildningen. Deras närvaro ökar och man ser elever som möter lärarnas blickar. När de kommer ut på praktik är det ungdomar med självförtroende och en övertygelse om att jag klarar detta som kliver fram, berättar Johnny.
Efter besöket hos Ale gymnasium väntade torgmöte i Nödinge för Aylin Fazelian som trivdes med att prata politik med aleborna.
– Vi försökte ha ett regionalt fokus. Faktum är att vi inte har styrt i Västra Götaland på åtta år och vi har en helt annan agenda än dagens styre. Vi kräver fler vårdplatser, höjda löner och bättre arbetsvillkor i vården, säger Aylin och fortsätter:
– Den stora frågan just nu är annars elpriserna. Vi lovar att göra allt vi kan för att skapa en rättvis elpriskompensation och ingen i Sverige ska vara orolig för att inte klara ekonomin. Det finns också en stor oro för att Putin-priser även ska drabba våra svenska matbutiker.