Ett politiskt engagemang som aldrig avtar

NOL. Hon är politikern som har suttit längst i kommunfullmäktige. Elaine Björkman (S) trivs dock inte i rampljuset, utan det är samtalen inom partiet som driver henne framåt. – Jag är ingen ensamvarg, slår hon fast.

Elaine Björkman är, som hon själv uttrycker det, född socialdemokrat.

– Min pappa berättade för mig om samhället och hemma hos oss var det Socialdemokraterna som gällde. En del kanske tycker att man borde tänka själv och inte enbart lyssna på sina föräldrar. Det har jag också försökt att göra och jag kom då ändå fram till att jag är socialdemokrat, säger hon.

Hur kom du fram till det?

– Rättvisa och solidaritet har alltid drivit mig. Partiet står för det och därför är jag en stolt och glad socialdemokrat.

Elaine flyttade till Skepplanda 1975 och blev passiv medlem i Socialdemokraterna. När diskussionerna om att införa kommundelsnämnder tog fart föddes ett intresse om att vara med och påverka.

– Jag trivdes bra med kommundelsnämndsreformen. Vi politiker var engagerade i den aktuella orten och det blev mer koncentrerat. Därför tyckte jag att det var tråkigt när kommundelsnämnderna lades ner, säger hon.

Det var i början av 80-talet som Elaine deltog i sitt första sammanträde i kommunfullmäktige.

Minns du första mötet?

– Ja, absolut. Jag minns att det var en miljard papper. När jag blev tillfrågad om jag ville komma in i fullmäktige var jag tveksam. Jag tyckte inte att det var intressant till en början, men trivdes i sammanhanget och att vara med människor. När jag i dag kommer in i den tråkiga lokalen i Medborgarhuset i Alafors som luktar avlopp känner jag mig hemma.

Genom åren har Elaine varit delaktig runt många viktiga beslut. Det är några som särskilt sticker ut.

– Ombyggnationen av E45:an. Jag satt med i kommunstyrelsens arbetsutskott i 18 år och mycket handlade då om vägfrågor. Vi fattade också beslutet om att bygga Ale gymnasium, vilket var en stor händelse, säger hon.

Elaine medger att hon inte tycker om att stå i rampljuset, men under mandatperioden 2006-2010 fick hon rycka in som kommunstyrelsens ordförande.

– Det var under ett halvår. Jag ville inte göra det, men blev övertalad. Det var ett uppdrag som inte passade mig. Jag var nervös över att jag skulle göra fel och att det i sin tur skulle påverka partiet negativt. Vid den perioden stod bygget av Ale Arena på agendan och det var ett svårt ämne. Som tur var hade jag skickliga tjänstepersoner vid min sida.

Hur är du som politiker?

– För mig har det alltid varit viktigt att fråga när jag inte förstår. Om jag inte gör det kan jag inte få svar på det jag undrar och då kan jag inte lära mig något nytt. Men jag är inte en tuff person som tycker om att ta mycket plats.

Tycker du att det är jobbigt att bli intervjuad så här?

– Jag hade helst avstått eftersom jag inte är intresserad av det. Det finns andra i mitt parti som är bättre på det.

Den 17 oktober genomförs det första sammanträdet i kommunfullmäktige under den nya mandatperioden och Elaine Björkman fungerar då som ålderspresident – vilket innebär att hon får ansvara för mötet eftersom hon är politikern som suttit med under längst period.

Ser du det som ett ärofyllt uppdrag?

– Det är inte så att de har frågat mig utifrån att jag är kompetent och duktig, utan det är enbart för att jag har flest år i fullmäktige.

Hör inte det ihop?

– Nej, det kan det väl inte göra. Jag kan ha suttit i fullmäktige i över 30 år utan att vara kompetent.

Men du har ju fått fortsatt förtroende från partiet?

– Ja, det är sant och det är jag oerhört glad för. Jag är nöjd över att jag har orkat vara engagerad i så många år. Jag trivs mer med att gå på möten och träffa människor. Jag är ingen ensamvarg, den saken är klar.