Inkludering och demokrati i Svenska kyrkan – för vem?

Inkludering och demokrati i Svenska kyrkan – för vem?

Vi har med sorg läst hur en aktiv kyrkomedlem kritiserar Socialdemokraternas engagemang i Svenska kyrkan och hävdar att politisk styrning skulle hota kyrkans värderingar. Vi vill vara tydliga: politik handlar om att skapa en kyrka där alla, oavsett bakgrund, sexuell läggning eller könsidentitet, känner sig välkomna. En inkluderande kyrka står upp för allas lika värde och arbetar aktivt mot diskriminering. Detta var också syftet med motionen om Regnbågsnyckeln i Nödinge församling.
Tyvärr ser vi nu tydligt i förra veckans insändare att smygstyrning kan undergräva denna inkluderande vision. När kyrkofullmäktiges beslut körs över och initiativ som Regnbågsnyckeln blockeras – trots att det röstades igenom för fem år sedan – är det varken demokratiskt eller transparent. Problemet ligger inte i politiskt engagemang, utan i ovilja att dela med sig av makten.
Svenska kyrkan har länge varit en positiv kraft i samhället genom sitt diakonala arbete och sitt stöd till utsatta. För att den rollen ska bestå måste vi fortsätta arbeta för en öppen och inkluderande kyrka där alla, även HBTQ+ personer, känner sig trygga. Därför är politiskt engagemang viktigt – för att säkerställa att vi inte går tillbaka till en tid av uteslutning och diskriminering.
Det är dags att ställa frågan: Är det verkligen demokrati när man kan blockera församlingens vilja? Är det rättvist att makten hamnar hos några få, medan resten av oss förväntas stå vid sidan av och titta på? Kyrkan ska vara en trygg plats för alla, inte en där en liten grupp styr över andra. Vi vill också påminna om att hela kyrkofullmäktige röstade för Regnbågsnyckeln i Nödinge församling för snart fem år sedan, efter rekommendation från kyrkorådets arbetsutskott.
Om det nu är någon i Nödinge församling som motsätter sig detta, kanske Starrkärr-Kilanda kan öppna sina dörrar och välkomna fler. En kyrka som stänger sina dörrar och endast låter några få vara med är inte den kyrka vi vill ha. Vi hade hoppats på mer från vår församling. Tyvärr kan vi inte byta församling, men vi hoppas att möjligheten att göra detta diskuteras vidare och blir verklighet i framtiden.
När vi jämför den varma och inkluderande tonen i insändaren från våra partikamrater med den anonyma insändaren i förra veckans tidning, ser vi en tydlig skillnad.
Svenska kyrkan måste styras utifrån vad som är bäst för församlingen, inte utifrån interna maktspel. Ledningen ska skapa en inkluderande gemenskap där alla känner sig välkomna. Anklagelser om att politiker bara är ute efter arvoden är respektlösa och felaktiga. Fokus borde ligga på gemenskap och kärlek till medmänniskan, inte på att skrämma bort engagerade människor med negativa insändare.
Slutligen, om du som “Aktiv kyrkomedlem” inte vill att politiska partier ska ha inflytande i kyrkan, så uppmanar vi dig att lägga fram en motion till kyrkomötet. Det är den demokratiska vägen – inte att undergräva människor med bitterhet. Vi behöver en kyrka där alla kan delta på lika villkor, och där makten delas rättvist. Det är vad vi socialdemokrater strävar efter, både i kyrkan och i samhället.