Kulturministern på besök i Ale

ÄLVÄNGEN. I förra veckan var kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) i Ale. Hon passade då på att besöka Repslagarmuseet och Café Torpet.
– Det är alltid fantastiskt att åka runt och träffa folk i Sverige, inte minst när man kommer till ett viktigt kulturarv som Repslagarmuseet, säger hon till Alekuriren.
Vid lunchtid i onsdags förra veckan hälsade representanter från Repslagarmuseet i Älvängen med Bernt Larsson i spetsen kulturministern Jeanette Gustafsdotter välkommen. Hon fick då en rundtur längs den 300 meter långa repslagarbanan och en genomgång av museets historia.
– Repslagarmuseet är ett unikt kultur- och industriarv. Det är de som byggde upp Sverige och vi kan inte förstå vår framtid utan att kunna vår dåtid och samtid. Det var väldigt intressant att lyssna på människor som arbetade här redan som barn och de förtjänar vår respekt genom alltifrån höjda pensioner och att vi bevarar arvet, säger Jeanette Gustafsdotter.
Vems ansvar är det att industriminnen bevaras?
– Det är en kombination mellan stat, region och kommun. Det är därför vi har kultursamverkansmodellen. Sedan är det väldigt viktigt att vi har myndigheter som är experter på de här områdena och när det gäller kulturarv är det Riksantikvarieämbetet.
Besöket på Repslagarmuseet avslutades med en spelning signerad elever från Nödingeskolan och Ale kulturskola.
– Vi arbetar hårt för att alla barn och unga ska nås av kultur i hela Sverige. Ett väldigt bra framträdande, konstaterar Gustafsdotter.
Valet närmar sig, vilka är de viktigaste kulturfrågorna just nu?
– Att kultur ska vara jämlikt för barn och ungdomar. Kulturarv är också ett viktigt integrationsverktyg för att bryta segregation. Vi har gått ut och meddelat att vi ska vända på varenda sten för att knäcka gängkriminaliteten och ett sätt att lyckas göra det är ge barn och unga en vettig fritid. Det får de bland annat genom kulturskolan och genom museum som integrationsverktyg, svarar Gustafsdotter innan hon summerar sitt besök:
– Det är alltid fantastiskt att åka runt och träffa folk i Sverige, inte minst när man kommer till ett viktigt kulturarv som Repslagarmuseet.