Nya oppositionsrådet har ingen åldersnoja

Nya oppositionsrådet har ingen åldersnoja: ”Jag stortrivs som 50-åring”

NÖDINGE. Från SSU till den politiska toppen. För Dennis Ljunggren (S) tog resan drygt 35 år. Ales nya oppositionsråd konstaterar att han nu har det roligaste uppdraget. – Självklart hade jag helst önskat få styra, men även om det är Mikael som bestämmer så ser jag mig faktiskt som en del av Ales kommunledning och det är jag stolt över, säger han.
Dennis Ljunggren tillhör kommunens mest erfarna politiker, trots att han precis ”bara” fyllt 50 år. Redan 1997 fick han uppdraget som kommundelsnämndens ordförande i Nödinge. Mycket tack vare ett flitigt arbete i SSU. Sedan dess har han i princip representerat alla politiska nämnder, samhällsbyggnadsnämnden undantaget, och varit given på Socialdemokraternas fullmäktigelista sedan 1998. I våras föreslogs han enhälligt som partiets kommunalrådskandidat och även om valutgången inte gav honom möjlighet att ta position som kommunstyrelsens ordförande var det inte enligt honom ett misslyckat val.
– Tvärtom. Det var faktiskt första gången sedan 2002 som vi ökade igen, men det räckte inte hela vägen. Vi knackade fler dörrar än någonsin fast väljarna ville uppenbarligen testa något nytt och nu vet vi att det var Sverigedemokraterna. Det var tungt just på valnatten, men det var värre 2010 när vi första gången förlorade makten. Vi vet att rollen som opposition är viktig och kommer att syna allt som den nya majoriteten går fram med, säger Dennis bestämt.
Trots krig och ekonomisk oro som präglat 2022 lyckas han hitta ett positivt perspektiv i summeringen av året.

Efterlängtade möten

– Det var fantastiskt att äntligen få återgå till fysiska möten. Det fanns nämndledamöter som jag bara sett på skärm tidigare. Det är svårt att lära känna en människa digitalt. Jag visste faktiskt inte att jag hade saknat riktiga möten så mycket förrän vi äntligen fick träffas igen.
Socialdemokraterna har grupperat sig med Centerpartiet och det är inte tal om att ligga på latsidan i väntan på nästa val.
– De har bara 25 av 49 mandat. Vi kommer att visa upp att det finns ett alternativ när det behövs. I många frågor är vi helt överens och det är en styrka. Den ska vi värna och när jag representerar Ale gör jag det med respekt för de beslut som majoriteten har tagit, säger Dennis.
Senast i kommunfullmäktige presenterade S+C sitt första gemensamma budgetförslag. Majoriteten och Mikael Berglund (M) kallade det för en typisk oppositionsbudget med allt till alla.

Vill värna jobben

– Det visste jag att de skulle säga, men vi står för att värna jobben och spara mindre i svårare tider. Vi är oroliga för en lägre lärartäthet i skolan och det kommer vi att hålla noga koll på, menar Dennis och tillägger:
– Nu är majoritetens budget antagen och då är det den som vi förhåller oss till i vårt fortsatta arbete. Det finns många stora frågor som vi gör klokt i att komma överens om. Ale beskrivs som en tillväxtkommun, men var är byggkranarna? Vi behöver få fram detaljplaner för skolor och förskolor.
I debatten om en ny F-6-skola för Nol-Alafors har Sverigedemokraterna och övriga majoritetspartier ställt sig bakom att utreda en ny skola vid Himlaskolan i Alafors. Det sker samtidigt som utredningen om en central skola vid befintliga Nolskolan är klar.
– Vi är inte främmande för två nya skolor, men frågan är när det finns elevunderlag för det. Det är väl mer sättet som de lägger fram ärendet på som känns lite konstigt. Att det inte läggs fram i dialog med oss. Skolor är stora investeringar och det är olyckligt om det ska bli politiska stridsfrågor. Att det nu blir två liknande utredningar för Nol och Alafors tycker jag ändå känns bra, säger Dennis.
 
Du har precis fyllt 50 år, ingen åldersnoja?
– Inte för fem öre. Jag stortrivs som 50-åring.
 

Dennis Ljunggren (S)

Oppositionsråd i Ale Ålder: 50 Bor: Villa i Nödinge Familj: Fru Sonja och två utflugna barn, plus ett barnbarn.
Julens bästa tv: ”Ett päron till farsa” Julens bästa läsning: ”Mordet på Stenungsbaden”.
Bästa julgodiset: Min farmors fudge
Bäst på julbordet: Löksillen
Julklapp till Mikael: ”53 miljoner så han får ihop budgeten, men det har jag inte råd med så han får en riktigt rökig whisky”.
Så firas julen: ”Jag firar med att laga all mat och bjuda hem hela familjen”.