Paula Örn siktar på riksdagen

SURTE. Ales tidigare kommunalråd Paula Örn (S), 44, jagar en plats i riksdagen. Som nummer fyra på partiets lista i den västra valkretsen är förhoppningarna goda. – Det kommer i alla fall inte bero på att jag inte gjorde jobbet, säger Paula inför ännu en dörrknackningskampanj.
För fyra år sedan lämnade Paula Örn från Nödinge sitt uppdrag som kommunalråd och stupade på mållinjen i riksdagsvalet, men skam den som ger sig. Nu är hon högaktuell igen för att få Stockholm som arbetsplats de kommande fyra åren.
– Av allt att döma kommer det vara väldigt små marginaler, men vi tror fortfarande mycket på en ”Magda-effekt”. Fyra mandat från vårt distrikt är fullt rimligt om partiet går framåt i valet. Det har varit en intensiv valrörelse de senaste veckorna. För mig har det varit många och långa kvällar, då jag inte längre är heltidspolitiker utan har ett civilt jobb på dagtid, säger Paula.
Debatten och möjligheten att påverka på riktigt är det som driver henne i kampanjarbetet.
– Jag tror att mina erfarenheter från kommunpolitiken kan vara värdefulla i riksdagsjobbet. Min bakgrund från åren i skolan tror jag också kan bidra och det är just inom utbildning som jag hoppas att få göra nytt, säger Paula.
För ett år sedan fick Paula prova på att tjänstgöra i riksdagen, då hon var vikarie för
Aylin Fazelian (S).
– Det var en häftig känsla. Jag är fortfarande väldigt stolt över att ha varit med och röstat in Sveriges första kvinnliga statsminister.
Hennes politiska bakgrund började när Liberalernas Jan Björklund blev skolminister 2006.
– Ja, det är faktiskt hans ”fel” att jag kände mig tvingad att börja engagera mig. Jag är själv uppväxt i en familj med knappa ekonomiska förhållanden. Min pappa tog aldrig studenten, utan var tvungen att tidigt bidra till familjens försörjning. Det fanns en sån tid och det är inte så länge sedan. Det är viktigt att påminna om det, menar Paula.
Nu är det dörrknackning som gäller. Alla dagar utom två har ägnats till det som anses vara det mest effektiva sättet att nå fram till väljarna.
– Det finns en tydlig oro för vilket eventuellt inflytande SD kan komma att få i svensk politik. Det märker vi även att borgerliga väljare känner. Det bästa sättet att sätta stopp för SD är att rösta på Socialdemokraterna. Vi tänker också vända på varje sten för att komma åt gängkriminella och få slut på dödsskjutningarna. På sikt menar vi att det effektivaste sättet är att satsa hårt på det förebyggande arbetet, avslutar Paula Örn.