Skyddsombuden räddar liv

Arbetsplatsombudets roll på arbetsplatser är otroligt viktig och det ska finnas på varje arbetsplats för att kunna påverka arbetsmiljö och minska olyckor. Allt detta handlar om medarbetarnas liv, hälsa, säkerhet och arbetsmiljö.
Sverige, som är ett industriland, har ett stort antal både stora och små företag där medarbetarna arbetar med alla möjliga maskiner, kemikalier, farliga ämnen och truckar, för att nämna några. Hur många olyckor måste ske, och hur många människor måste dö eller råka ut för olyckor på arbetsplatser innan arbetsgivare verkligen förstår allvaret? Under 2023 hade vi 55 dödsfall och 39 400 registrerade arbetsveckor av olyckor på olika arbetsplatser. Detta måste åtgärdas och minskas med hjälp av arbetsplatsombud.
När arbetsgivaren säger att chefer ska leda och fördela arbetet, så är det även arbetsplatsombudet (skyddsombudet) som har rätt att stoppa jobb och produktion när olyckor inträffar på arbetsplatsen genom så kallade skyddstopp.
Men arbetsplatsombudets ansvar sträcker sig inte bara till att säkerställa tryggheten på industriella arbetsplatser. Det finns också andra yrkesgrupper som förtjänar vårt fulla stöd och uppmärksamhet. Undersköterskor som sliter i vården för att ge bästa möjliga omsorg till sina patienter, ofta med dåliga arbetsvillkor, låga löner och stressiga scheman, har en oerhört viktig roll i vårt samhälle men får inte alltid den respekt och de resurser de förtjänar.
Handelsanställda, som kämpar med långa arbetsdagar och osäkra arbetsförhållanden, är också en yrkesgrupp som vi måste lyfta fram. De möter dagligen tuffa utmaningar, från att hantera hög arbetsbelastning till att stå inför osäkra anställningsvillkor och låg ersättning. Dessa arbetare, som är ryggraden i många butiker och varuhus, förtjänar en arbetsmiljö där deras arbete värderas och de har möjlighet till en hållbar arbetsvardag.
Restauranganställda, som arbetar under pressade förhållanden i kök och på golvet, är en annan grupp som måste uppmärksammas. Många kämpar med stressiga arbetsförhållanden, långa arbetstider, låg lön och ofta otrygga anställningar. Trots detta ger de sitt allra bästa för att skapa bra matupplevelser för kunder, ofta på bekostnad av sin egen hälsa och välmående.
Vi Socialdemokraterna i Ale vill gratulera alla arbetsplatsombud på deras dag och uppmanar alla arbetsplatser att organisera sig bättre och se till att varje arbetsplats har minst ett arbetsplatsombud. Det är också viktigt att söka utbildningar som behövs för att öka kunskapen om vad uppdraget innebär och säkerställa en trygg arbetsmiljö för alla. Vi står också starkt bakom undersköterskor, handelsanställda, restauranganställda och alla andra yrkesgrupper som kämpar för bättre arbetsvillkor, löner och arbetsmiljö. Deras arbete är ovärderligt och måste erkännas och stödjas på alla nivåer.