Socialdemokrater på föreningsturné

Socialdemokrater på föreningsturné

ALE. Socialdemokraterna är ute på föreningsturné. Meningen är att få en bättre insyn i verksamheterna. – Vi har besökt närmare 20 olika föreningar och är väldigt imponerade, säger Lena Orstadius (S).
Idén om att ge sig ut på föreningsturné startade i samband med kommunfullmäktiges beslut om att ta bort nolltaxan för barn- och ungdomsidrott. Ett beslut som Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier i Ale reserverade sig mot.
För att skaffa sig en bättre bild av föreningarnas förutsättningar och behov bestämde sig Socialdemokraterna för att inte bara göra traditionella studiebesök – de har också deltagit i den mån det har varit möjligt. Alekuriren hakade på när partiet gästade Bohus Gymnastikförening, där eldsjälen Therese Dahl hade barndans (4-6 år) på schemat.
– Det är lite snällare än taekwon-Do, men det kommer säkert kännas imorgon ändå, säger Dennis Ljunggren (S) med ett leende.
Lena Orstadius är den som har hand om fritidsfrågorna och sitter som ledamot i kultur- och fritidsutskottet, men för att fler ska få insikt i föreningarnas villkor bjuder hon med partikamrater som berörs av frågorna.
– Många beslut som rör föreningarna tas i andra nämnder än kultur- och fritidsutskottet, därför är det viktigt att till exempel Dennis som sitter i kommunstyrelsen och som idag, Johan Nordin, som sitter i samhällsbyggnadsnämnden, är med. Jag försöker få med dem som berörs. Ett annat skäl till vår föreningsresa är att visa vår uppskattning för de ideella insatser som görs runtom i kommunen, säger Lena Orstadius och Johan Nordin fyller på:
– Det är vår skyldighet att veta hur föreningarna påverkas av besluten, därför är det viktigt att vi möter dem ute på deras arenor.
Turnén har innehållit besök hos både idrotts- och kulturföreningar. Bohus Taekwon-Do, Ale Boxningsklubb, Bohus IF friidrott, Älvbygdens MK och Ale konfliktspel är några av besöksmålen.
– Bredden är imponerande, men också alla de eldsjälar som lägger ner hela sin själ i att få verksamheterna att fungera. De är värda all respekt, utbrister Dennis Ljunggren och tillägger:
– Vid ett eventuellt maktskifte är ett återinförande av nolltaxan en prioriterad fråga. Med den som verktyg kan vi skapa jämlika förutsättningar i föreningslivet.