Det blev en succé!

Succéartad biofest i dagarna fyra!

ALAFORS. Socialdemokraterna och Folkets Hus tog initiativ till lovbio för barn och ungdomar i mellandagarna. Arrangemanget genomfördes i samarbete med ett antal ideella organisationer och lockade hundratals besökare till biosalongen i Alafors. – Vi har poppat popcorn till över 550 personer, konstaterar Marita Holmgren, Ale Folkets Hus.
Vit jul arbetar för att alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Tyvärr finns allt för många barn och unga som fortfarande tillbringar jul med en klump i magen. Så många som femton procent av alla barn påverkas negativt av att en förälder dricker för mycket alkohol och julhelgen kan vara extra jobbig för den som har det tufft hemma. För att ge alla barn och unga en chans att komma hemifrån i mellandagarna arrangerade Socialdemokraterna i Ale tillsammans med Ale Folkets Hus förening lovbio under paraden Vit jul.
– Responsen lät inte vänta på sig. Uppslutningen har varit otrolig, säger Dennis Ljunggren (S). Alla ställde verkligen upp på idén, allt från sponsorer till frivilligarbetare och fantastiska besökare. Glädje och gemenskap, precis som det ska vara på jul.
På tisdagen erbjöds kvällsbio för de lite äldre ungdomarna där även Nattvandrarna och Ales fältarbetare kikade förbi. På den visningen bjöds, förutom popcorn och dricka, alla besökare på korv och bröd som nattamat.

Barnvagnsbio

– Följande två eftermiddagar var det biovisning som riktade sig mer till unga i mellanstadiet. Hela arrangemanget avslutade med en så kallad barnvagnsbio där även medföljande vuxna fick fika i form av kaffe kaka säger Marita Holmgren, Folkets Hus och tillägger:
– Vi har poppat popcorn till över 550 personer och allt har gått åt och vi har fyllt på med fler stolar än någonsin på ett sånt här arrangemang. Det är verkligen jättekul att få visa upp vår fina biograf och det moderna biosystem vi har här i medborgarhuset.
På onsdagen var det publikrekord med 184 besökare och på torsdagen räknades 170 personer in. Arrangörerna gladdes åt att även föräldrar valde att följa med och stötta initiativet.
– Det har varit ett fantastiskt första försök och vi hoppas så klart kunna följa upp detta under 2023. Då kanske med fler sponsorer och lite längre framförhållning då iden kom spontant på ett styrelsemöte berättar säger Niklas Ulfheden (S). Vi hade bara drygt fyra veckor på oss att hitta sponsorer och frivilliga, men med så stabila föreningar i grunden så var folk inget problem att få tag i.
Vit jul startades av IOGT 2007 och har växt med åren, eftersom just IOGT inte har någon verksamhet i Ale valde Socialdemokraterna och Ale Folkets Hus att göra gemensam sak.
– Båda föreningarna vill vara aktiva i samhället för medborgaren. Vi hoppas kunna fortsätta med sådana här arrangemang och få till fler gemensamma aktiviteter, säger Sandi Nordin (S) och Lena Orstadius (S) fyller i:
– Vi vill passa på och tacka Surte BK, Guntorps Scouter, Klädkällaren och Nattvandrarna för sponsring och ett extra stort tack till alla frivilliga på plats samt skicka en utmaning till andra föreningar om att hänga på nästa gång.
 
Text: Sonja Ljunggren