#Utanskyddsnät på besök i Alearbetarekommun

#utanskyddsnät på besök Delade med sig av berättelser från utanför samhället

LEDET. Socialdemokraterna bjöd in föreningen #utanskyddsnät för att lyssna till deras erfarenheter av samhället. En av talarna var bland annat medlemmen Linda Johansson som är uppväxt i Nödinge och har ett förflutet som missbrukare och hemlös.
– Det var ögonöppnande att höra om deras upplevelser, berättar Johnny Sundling, ordförande Socialdemokraterna Ale.
Initiativet #Utanskyddsnät startade under hösten 2017 som ett upprop under #Metoo. Året därpå resulterade rörelsen i en förening som fortsätter att driva påverkansarbete och opinionsbildning i samhället. Föreningen hjälper kvinnor och transpersoner med erfarenhet av droger, sex mot ersättning eller kriminalitet – och är deras röst i samhällsdebatten.
Förra veckan bjöd Socialdemokraterna i Ale in föreningens ordförande Anne Ryen och medlemmen Linda Johansson, som även är uppväxt i kommunen, för att låta dem ge sin syn på samhället.
– Vi har en satsning nu där vi försöker ha olika temakvällar där vi bjuder in människor som får berätta om hur det fungerar för dem i samhället och hur politiken kan påverka, säger Johnny Sundling och fortsätter:
– Den här gången handlade det om dem som har slagits ur systemet. Anne och Linda beskrev hur lätt det är att bli vräkt när man väl har hamnat i den situationen och hur svårt det är att komma tillbaka in i samhället när man inte längre har ett hem.
Linda Johansson säger att det kändes bra att få möjligheten att prata inför politikerna.
– Det känns väldigt bra att få berätta om det här. Mest för att visa att det finns en väg ut och att det inte är omöjligt, säger Linda.

Sprider budskap

Hon har tidigare varit hemlös och lidit av ett drogmissbruk. Idag arbetar hon som lastbilschaufför och försöker sprida #utanskyddsnäts budskap.
– Jag försöker sprida budskapet, men även berätta om mina egna erfarenheter. Även om jag inte har ett lika gediget CV som kamrater i samma ålder så betyder det inte att jag inte har kämpat för att ta mig dit där jag är. Jag är en människa att räkna med precis som alla andra och mitt cv består istället av den resa som jag har gjort från att vara fast i ett drogmissbruk till att bli en lastbilschaufför som arbetar med de här bitarna på min fritid.
Hur känns det att idag kunna hjälpa andra?
– Det känns jätteviktigt. Jag känner en stor tacksamhet gentemot alla som har hjälpt mig. Den socialsekreteraren som gjorde det där lilla extra på jobbet, min mamma som har jagat mig under alla år för att jag ska bli drogfri och alla ideella organisationer som har funnits där för mig. Det känns viktigt att kunna ge tillbaka och hjälpa till.
Socialdemokraten Johnny Sundling berättar att berättelserna under temakvällen grep tag i honom.
– Det var ögonöppnande att höra om deras upplevelser. Vi fick höra om två människor som verkligen har levt det livet och haft den här typen av utmaningar. Det grep tag i en, säger Johnny Sundling.