Våra gamla förtjänar hemlagad mat!

Vi socialdemokrater vill satsa på att utveckla våra äldres inflytande över sin vardag. Ett av förslagen för att uppnå detta är att vi vill att våra gamla som inte själva kan klara sin matlagning ska få hjälp av hemtjänsten med att laga maten hemma. En uppföljning gjord av Högskolan i Kristianstad visar att de äldre får bättre aptit och äter mer när man får maten lagad hemma istället för levererad kall. Vi ser möjligheten att själv välja råvaror, smaksättning och vad man är sugen på idag som en stor förbättring.

Men det är inte allt vi vill göra. För oss är det viktigt att man ska ha rätt att bestämma själv, även om man är beroende av hemtjänst. Därför vill vi utveckla modellen där du har rätt att inom beviljad tid själv styra vilken insats du vill ha.

Man kanske har haft besök under helgen och varit och handlat och då vill man hellre få vardagsrummet dammsuget än att gå och handla på måndagen. Är det strålande vackert väder kanske man hellre vill gå en promenad eller sitta en stund i solen på balkongen än att dammsuga. Vi tror att våra gamla är fullt kapabla att själva tala om vad de vill göra. Vi tror också att det ger mycket bättre inflytande än att försöka byta hemtjänstföretag stup i kvarten…

En del förslag som cirkulerar bygger på att det ska levereras mat varje dag någonstans ifrån. Det skulle innebära ungefär 5 heltidstjänster bara för att köra leveranser. Det är tid som vi hellre vill prioritera till att vår personal får mer tid hemma hos våra äldre.

Om du också tycker att våra gamla förtjänar hemlagad mat tycker jag att du ska lägga din röst på Socialdemokraterna i höstens val!

Monica Samuelsson