Oppositionsråd Dennis Ljunggren (S): ”Jag spelar i ett allt starkare lag”

ALMÖN. Sommarintervjun med oppositionsråd Dennis Ljunggren (S) sker i hans husvagn på Almöns camping på Tjörn. Att det är semester och lata dagar verkar han bara notera. – Jag har ett väldigt roligt jobb och just nu spelar jag i ett lag som blir allt starkare, så vardagen är aldrig särskilt grå, säger han.
Dennis Ljunggren har förvisso bara varit oppositionsråd i Ale kommun sedan november förra året, men hans politiska karriär är betydligt längre. Som sann socialdemokrat började den med Unga Örnar och SSU innan han som 25-åring fick uppdraget att leda Nödinge kommundelsnämnd. Sedan dess har hans förtroendeuppdrag innehållit allt från kommunfullmäktige till den allra yttersta politiska ledningen för utbildnings- och socialnämnden – samt inte minst ledamot i kommunstyrelsen.
– Jag har varit med i tider där partiet har varit ledande och som nu i opposition. Självklart är det roligare och mer stimulerande att styra än att sitta bredvid, men man vänjer sig. Jag tycker att vi har skapat ett starkt lag och en tydligare opposition tillsammans med Centerpartiet. Vi har även en bra dialog med Vänsterpartiet och vårt mål under den tid som återstår av mandatperioden är att få med ännu fler partier. För att kunna bilda majoritet efter nästa val behöver vi sannolikt vara en större grupp som utmanar den samlade högern, menar han.
Under våren arbetade Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet fram ett eget budgetförslag för 2024. Som väntat fick det ingen majoritet i kommunfullmäktige, men det skiljde bara en röst sedan både Liberalerna och Miljöpartiet valde att sluta upp. Förslaget byggde på att fördela 98% av tillgängliga skattemedel till skillnad mot de 96% som man tidigare varit överens om med övriga partier.

Ny situation

– Sverige, regionen och landet befinner sig i en helt ny situation. Välfärden behöver mer resurser. Vi anses vara ansvarslösa, men det är precis tvärtom. Om pengarna bara räcker till mat och hyra fortsätter inte Svensson att spara till en ny bil. Du använder pengarna till mer nödvändiga prioriteringar för stunden. Vi har inte sagt att vi ska ligga kvar med ett lägre resultat för alltid, men i det här läget väljer vi att ge skola, vård och omsorg de pengar som krävs för att bibehålla kvalitén i verksamheten. Vi har dessutom redan fyllt på reserverna, förklarar Ljunggren.
Majoriteten har kallat flera förslag från oppositionen som populistiska och ansvarslösa.
– För mig är det en hederskod att bara lägga fram förslag som är genomförbara. Vi partade om konstgräs i Surte ett halvår före alla andra partier för vi visste att det var möjligt att lösa. Sen är det kul att övriga partier också insåg att det var genomförbart, menar Ljunggren.

Fundersam och kritisk

Investeringsbudgeten som antogs i juni om nästan 4 miljarder är han både fundersam kring och kritisk till.
– Den måste bli bättre förankrad till nuläget, då bara en del av investeringarna i själva verket blir av. Borgarna har en förmåga att skjuta allt framför sig. Aroseniusskolan är ett bra exempel på ett objekt som stått med så länge jag kan minnas. Den skulle varit utbyggd och klar 2019, men nu blir det en dyr paviljonglösning istället. Att flytta fram investeringen på en ny skola i Ledet har sektor service redan informerat oss om kommer att bli dyrt, då driften av små skolor är kostsamt. Det är ett ogenomtänkt beslut, menar Ljunggren.

Migrationspolitiskt bokslut

Oppositionen var särskilt högljudd under våren när majoriteten tog beslut om att upprätta ett migrationspolitiskt bokslut och kampanj med information om möjligheten att återvända.
– Det blev känslosamt för många. Jag förstår fortfarande inte hur det rent tekniskt ska gå till att upprätta det där bokslutet. Vilka poster ska finnas med i dokumentet och hur ska de få fram siffrorna? Är det ens möjligt att göra det här och vilka resurser kommer inte det här att sluka? Vad kostnaden är för de som hamnar i utanförskap går nog att få fram, men det finns också väldigt många invandrare som bidrar till välfärden. Min läkare var färdigutbildad när hen kom till Sverige, men har sannolikt gått ett antal språkkurser här. Det blir mycket att pussla ihop när bokslutet ska fram. Du ska ha med både plus och minus i dokumentet, förklarar Ljunggren.
Det syns att Ales nya oppostionsråd trivs med campinglivet på Almön. Grillen, motorcykeln och en avskild uteplats gör livet behagligt.
– Jag svarade inte ja direkt när frugan föreslog att vi skulle köpa husvagn, men nu är det fjärde sommaren här och jag måste erkänna att det är rätt gôtt. Campinglivet är lite enklare och mer avslappnat.

OPPOSITIONSRÅDETS VARDAG

”Är på jobbet varje dag och börjar med att läsa mejl och checka av kalendern. Sedan är det ett antal möten varje dag, antingen i kommunen eller inom partiet – oftast både och. Kvällen avslutar jag med att gå igenom hela nyhetsflödet på Aftonbladet”.